A BEDLINGTON TERRIER
bővebben: sajtócikkem Click

Ki akarsz tűnni a tömegből?!

Ne piercinged, tetkód, inkább egy Bedlingtonod legyen ! 
tobias_kacsint

Bedlington terrier a „báránykutya” és "terrieragár"

Könnyen tanul akár a terrierek, ám nem annyira önfejű. Nem verekedős, de ha betelik a „pohár”, keményen megvédi magát. Különleges külleme, különleges jellemet takar. Agárként imádja a futást, és lakásban a lustálkodást. Sosem tolakodó, amolyan finom udvariassággal környékezi meg gazdáját, szinte cicás. Szüksége van szellemi és fizikai motivációra. Kutyássportokban (pl. agility, dogdancing, obedience, coursing) is jó társ. A kedves gyerekeket szereti. Éberségét jelzőkutyaként is kamatoztatja. Furcsaságai vidámságot visznek a hétköznapokba, pl. álló helyzetben lehajtott fejjel percekig is elmereng a világ dolgain. A kozmetikai ellátást nemritkán bedlingtonjuk „állva-alva” szendergi végig. A fajta alapvető nyugodtsága már korán megtapasztalható, kölyökkori elevensége takaréklángon működik más terrierpalántákhoz képest.

Kifejezetten egészséges fajta, fajtaspecifikus betegségük a Copper Toxicosis (rézmérgezési májbetegség). A szülők szűrésével a beteg kiskutyák születése megelőzhető, így kizárólag a tenyésztő felelőssége, hogy beteg kiskutya ne születhessen. Puha szőrtípusa miatt nem javasolt az állandó kertben tartásra, alapvetően a gazda közelében érzi jól magát. Nem szőrhullajtó fajta. Ápolása néhány naponkénti átkeféléssel, illetve 6-8 hetente kutyakozmetikus igazítja bundáját bohókás „bárányformára”. Színük lehet kék, májbarna, és homokszín valamint ugyanezek cservörös jegyekkel. A kék (blue) példány feketén, a májbarna (liver), és homokszínű (sandy) barnán születik. Egész élete folyamán sötétebb-világosabb árnyalatokban változtathatja színét.
Marmagassága: 41cm, Súlya: 7-10 kg. A bedlington terrier az egyik legkönnyebben kezelhető terrier, gazdacentrikus agár, és öntörvényűségtől mentes cica. Rohanó világunk egyik nyugodt kutyafajtája.

A fajtát-leírások alapján hipoallergénnek is tartják-, azaz kutyaszőr-allergiás személy is tarthatja, de ilyenkor is meg kell győződni az allergiában szenvedőre gyakorolt hatásról.

Vigyázz !!!   Bája elvarázsol !